Methodieken

Welke manieren van coaching en counseling zijn er?

Afhankelijk van jouw hulpvraag, jouw wens en jouw persoonlijkheid kan ik bepaalde methodieken en tools inzetten.

De mogelijkheden variëren van meer lichaamsgerichte methoden tot meer cognitieve methodieken. Meestal gebruik ik hier een combinatie van zowel meer lichaamsgerichte oefeningen als delen van een cognitieve methode.

De lichaamsgerichte methode gaat ervanuit dat dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en dat emotionele stress zich in het lichaam kunnen manifesteren. Oefeningen kunnen erg nuttig zijn bij het verlichten van fysieke spanning, het verminderen van stress en het bevorderen van jouw emotioneel welzijn. Je kunt daarbij denken aan ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

De cognitieve methode is meer gericht op het begrijpen en behandelen van emotionele en psychologische problemen door middel van denkprocessen, zoals gedachten en overtuigingen. Bij de RET (rationeel-emotieve therapie) bespreken we bijvoorbeeld welke negatieve gedachten je hebt die jouw functioneren tegenwerken en of je die kan vervangen voor meer helpende gedachten.

Een oplossingsgerichte benadering gaat uit van positief denken, op zoek gaan naar mogelijkheden.  Een probleem er nooit altijd. Dus we focussen niet op wat niet gaat, maar op wanneer iets wel lukt. Want…. alles wat aandacht krijgt groeit, zowel negatieve ervaringen als positieve. Denk je vanuit je kracht en mogelijkheden, dan leidt dit eerder tot succes.

Ik ben verder gespecialiseerd in:

  • Mindfulness (eventueel in combinatie met wandelcoaching)
  • Assertiviteitstraining

Wat is Mindfulness?

Het houdt in dat je volledig betrokken en aanwezig bent bij wat je op dat moment doet, zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of zorgen over de toekomst. Mindfulness kan worden ontwikkeld door verschillende technieken en oefeningen, zoals diepe ademhalingsoefeningen en mindful bewegen.

Belangrijke aspecten van mindfulness zijn onder andere meer aandacht voor het huidige moment, minder oordelen, acceptatie van gedachten en gevoelens en aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen.  Het focussen op je ademhaling als ankerpunt helpt om in het huidige moment te blijven en kan je helpen om stress te verminderen.

Wat is wandelcoaching?

Vanuit mijn kantoor lopen we zo het Pagnevaartbos in. Heerlijk, omdat het je helpt te ontspannen. De fysieke activiteit kan een positief effect hebben op je welzijn. Het is soms gemakkelijker om te brainstormen en oplossingen te verkennen terwijl je wordt omringd door de natuur. We gaan al lopend in gesprek, maar combineren dit ook met mindfulness-technieken.

Wat is assertiviteitstraining?

Assertiviteitstraining kan nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met het uiten van hun gedachten en gevoelens, waardoor anderen vaak over hun grenzen gaan. Tijdens de assertiviteitstraining leer ik je om op een zelfverzekerde en respectvolle manier voor jezelf op te komen, je eigen behoeften en grenzen te communiceren en toch rekening te houden met de behoeften van anderen.

Deze training bevat onder andere communicatievaardigheden, grenzen stellen en conflicthantering.