Methodieken
Welke manieren van coaching en counseling zijn er?
Afhankelijk van jouw hulpvraag, jouw wens en jouw persoonlijkheid kan ik bepaalde methodieken en tools inzetten.
De mogelijkheden variëren van meer lichaamsgerichte methoden tot meer cognitieve methodieken. Meestal gebruik ik hier een combinatie van zowel meer lichaamsgerichte oefeningen als delen van een cognitieve methode.
De lichaamsgerichte methode gaat ervanuit dat dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en dat emotionele stress zich in het lichaam kunnen manifesteren. Oefeningen kunnen erg nuttig zijn bij het verlichten van fysieke spanning, het verminderen van stress en het bevorderen van jouw emotioneel welzijn. Je kunt daarbij denken aan ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
De cognitieve methode is meer gericht op het begrijpen en behandelen van emotionele en psychologische problemen door middel van denkprocessen, zoals gedachten en overtuigingen. Bij de RET (rationeel-emotieve therapie) bespreken we bijvoorbeeld welke negatieve gedachten je hebt die jouw functioneren tegenwerken en of je die kan vervangen voor meer helpende gedachten.
Ik ben verder gespecialiseerd in:
- Mindfulness (eventueel in combinatie met wandelcoaching)
- Assertiviteitstraining
Wat is Mindfulness?
Het houdt in dat je volledig betrokken en aanwezig bent bij wat je op dat moment doet, zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of zorgen over de toekomst. Mindfulness kan worden ontwikkeld door verschillende technieken en oefeningen, zoals diepe ademhalingsoefeningen en mindful bewegen.
Belangrijke aspecten van mindfulness zijn onder andere meer aandacht voor het huidige moment, minder oordelen, acceptatie van gedachten en gevoelens en aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen. Het focussen op je ademhaling als ankerpunt helpt om in het huidige moment te blijven en kan je helpen om stress te verminderen.
Wat is wandelcoaching?
Vanuit mijn kantoor lopen we zo het Pagnevaartbos in. Heerlijk, omdat het je helpt te ontspannen. De fysieke activiteit kan een positief effect hebben op je welzijn. Het is soms gemakkelijker om te brainstormen en oplossingen te verkennen terwijl je wordt omringd door de natuur. We gaan al lopend in gesprek, maar combineren dit ook met mindfulness-technieken.
Wat is assertiviteitstraining?
Assertiviteitstraining kan nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met het uiten van hun gedachten en gevoelens, waardoor anderen vaak over hun grenzen gaan. Tijdens de assertiviteitstraining leer ik je om op een zelfverzekerde en respectvolle manier voor jezelf op te komen, je eigen behoeften en grenzen te communiceren en toch rekening te houden met de behoeften van anderen.
Deze training bevat onder andere communicatievaardigheden, grenzen stellen en conflicthantering.
Assertiviteitstraining
Leer je grenzen aangeven met respect voor de ander.
Wat is assertiviteit?
Assertiviteit is het vermogen om op een zelfverzekerde en respectvolle manier voor je eigen rechten, behoeften en gevoelens op te komen, zonder daarbij anderen te veronachtzamen of over te heersen. Het betekent dat je jezelf uitdrukt op een directe, eerlijke en positieve manier, terwijl je rekening houdt met de gevoelens van anderen. Assertiviteit ligt tussen passief gedrag (waar je jezelf en je eigen behoeften niet uitspreekt) en agressief gedrag (waarbij je je eigen behoeften op een schadelijke of onbeleefde manier doordrijft ten koste van anderen).
Kenmerken van assertief gedrag:
- Duidelijke communicatie: assertieve mensen communiceren duidelijk wat ze willen, wat ze nodig hebben of wat hen stoort, zonder zich terug te trekken of te vervallen in agressie.
- Zelfvertrouwen: assertief zijn betekent dat je vertrouwen hebt in jezelf en je recht om je mening en gevoelens te uiten.
- Respect voor anderen: hoewel je jezelf uitdrukt, houdt assertiviteit ook rekening met de rechten en gevoelens van anderen. Het draait om een evenwichtige communicatie waarbij wederzijds respect centraal staat.
- Grenzen aangeven: assertieve mensen kunnen hun grenzen aangeven en respecteren, zonder zich schuldig te voelen of te twijfelen.
- Empathie: assertiviteit houdt in dat je ook in staat bent om de situatie vanuit het perspectief van anderen te begrijpen, wat helpt bij het creëren van verbinding.
Voorbeelden van assertief gedrag:
- In een conflict: “Ik voel me gefrustreerd wanneer je mijn ideeën niet serieus neemt. Ik zou graag willen dat je naar me luistert en mijn mening respecteert.”
- In sociale situaties: “Ik heb vandaag behoefte aan wat rust, ik wil niet meegaan naar het feestje, maar ik hoop dat jullie een fijne tijd hebben.”
- In werksituaties: “Ik ben bereid om extra werk te doen, maar ik heb wel hulp nodig om de deadlines te halen. Kunnen we dit samen bespreken?”
Waarom zou je een assertiviteitstraining volgen? - Als je merkt dat je regelmatig ja zegt en achteraf denkt….. “maar dat wil ik eigenlijk niet”.
- Als je merkt dat je overbelast bent, omdat je vindt dat je voor iedereen klaar moet staan.
- Als je het gevoel hebt dat anderen je geen ruimte geven, bijvoorbeeld om wat te zeggen in een vergadering of om jouw ideeën te uiten.
- Als je plots heel boos wordt in situaties die niet in verhouding staan met wat je voelt (opgekropte frustratie).
Het versterkt je zelfrespect: Door voor jezelf op te komen, toon je respect voor je eigen behoeften en gevoelens.
Het leidt tot betere relaties: Door open en eerlijk te communiceren, kunnen misverstanden en conflicten worden voorkomen, wat bijdraagt aan gezondere en evenwichtigere relaties.
Je ervaart minder stress: Wanneer je assertief bent, hoef je niet te blijven piekeren over of je te veel voor anderen hebt opgeofferd of jezelf niet hebt uitgedrukt.
Persoonlijke ontwikkeling: Assertiviteit helpt je zelfvertrouwen op te bouwen en je grenzen te verleggen, wat kan leiden tot een groter gevoel van eigenwaarde.
Assertiviteit is dus een belangrijke vaardigheid die niet alleen helpt bij het verbeteren van communicatie, maar ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het bevorderen van gezonde relaties. Het kan worden ontwikkeld door bewust te oefenen met het uiten van je gedachten en gevoelens op een directe, eerlijke en respectvolle manier. In deze cursus ga ik jou een aantal vaardigheden leren, waardoor je het makkelijker zal vinden om aan te geven wat voor jou belangrijk is en waar jouw grenzen liggen.
We gaan in gesprek over deze onderwerpen, oefenen met elkaar en je krijgt wat oefeningen mee om thuis te doen. Uiteraard is het na deze cursus mogelijk om een meer op jouw persoonlijke situatie afgestemde coaching te volgen.
Bijeenkomsten:
Reeks van drie bijeenkomsten van 19.00 tot 20.30 (met uitloop tot 21.00) Aantal deelnemers : maximaal 5
Inhoud:
-
Bijeenkomst 1: Wat is assertief gedrag? Welke onderliggende patronen bepalen jouw
huidige gedrag? Hoe luister je beter naar wat belangrijk is voor jou?
-
Bijeenkomst 2: De samenhang tussen gebeurtenis, gevoelens, gedachten en gedrag.
Wat is het verschil tussen wat je laat zien (uiterlijk/gedrag) en je innerlijk (wat je echt
voelt/denkt). Hoe zorg je dat dat meer in overeenstemming is?
-
Bijeenkomst 3: Verbindende communicatie. Hoe zeg je tegen de ander wat je wel of
niet wilt? Oefenen in hulp vragen en verzoeken weigeren.
Data:
23 januari
30 januari
13 februariKosten: € 95,- voor 3 bijeenkomsten, inclusief koffie/thee en een gratis reader.
Opgeven: Vóór 15 januari.
Stuur een mail met je gegevens (naam, telefoonnummer) naar Info@nullpsychologiepraktijk-pit.nl en maak de inschrijfkosten over op: NL16 INGB 0675 4284 83 t.a.v. coachpraktijk PIT, o.v.v. Assertiviteit en je naam. Je bent pas ingeschreven voor de cursus als het bedrag is overgemaakt.
Locatie: Oude Antwerpsepostbaan 67, Hoeven. Inloop via de poort aan de zijkant van het huis.
Vragen? Bel me gerust of app me op 06-46581681.