Stress en Burn-out

Wat is stress?  

Je herkent het misschien wel: je ervaart al een tijd geen plezier meer in je werk of studie. Je piekert, ligt veel wakker en bent vaak bekaf, waardoor je het werk de dag erna nog moeilijker aan kan. Je bent prikkelbaar, je kan je niet goed meer concentreren en voelt je zowel lichamelijk als mentaal uitgeput.  Ook thuis loopt het niet vanzelf. Je reageert geïrriteerd op de kinderen of je partner en hebt geen zin meer om familie of vrienden te zien omdat je zo moe bent. Je voelt je machteloos, want je weet niet hoe je je leven weer op de rit krijgt
Verhoogde spanning, stress, ervaren we allemaal op zijn tijd en dat is niet erg. Stress betekent dat je, door de afscheiding van hormonen, je tijdelijk in een hogere staat van alertheid raakt. Je hartslag gaat omhoog, je spijsvertering vertraagd en je bent meer gefocust. Je lichaam zorgt ervoor dat je goed kan reageren op een stressor: een gebeurtenis of persoon die onbewust bij jou oproept dat je alert moet zijn (die “gevaar” roept). Denk maar aan een collega die onbeschoft tegen je doet of een auto die jou snijdt op de snelweg. Jouw hartslag schiet dan omhoog!
Op zich is dit niet erg, maar als je langere tijd te maken krijgen met stress is dat niet gezond. Na een lange periode van stress heb je kans dat jouw lichaam in het uitputtingsstadium komt.

Wat zijn symptomen van stress?

Symptomen van stress zijn onder andere:

Lichamelijk: Emotionele en mentale symptonen:
hoofdpijn angstige momenten
gespannen spieren sneller geïrriteerd raken
problemen met slapen moeite met concentreren
maag- darmklachten stemmingswisselingen
overmatige vermoeidheid terugtrekken uit sociale activiteiten
minder of juist meer eetlust meer gebruik van alcohol of andere verslavende middelen
verhoogde hartslag
duizeligheid

Wat is een burn-out?

Bij een burn-out zijn de klachten nog heftiger en ontstaat door langdurige, overmatige stress.  Veel mensen voelen zich in een staat van volledige fysieke, emotionele en mentale uitputting. Misschien heb jij dat gevoel ook wel: je bent niet meer geïnteresseerd in de dingen die voorheen veel voldoening gaven. Het werk boeit niet meer, je wordt cynisch. Je prestaties en productiviteit nemen af en je neemt emotioneel afstand van familie of collega’s.
Een burn-out wordt vaak geassocieerd met stressvolle werkomgevingen en gebrek aan ondersteuning om met deze uitdagingen om te gaan. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de je gezondheid. Het kan zelfs leiden tot ernstigere aandoeningen zoals depressie en angst als het niet wordt aangepakt.
Het is belangrijk op tijd de signalen van overbelasting, te herkennen zodat je erger kan voorkomen. Stressklachten en burn-outverschijnselen gaan niet vanzelf over!

Hoe herstel je van stressklachten en een burn-out?

Het herstel van stressklachten en een burn-out is een proces dat tijd en inzet vereist. Tijdens het counselingstraject onderzoeken we wat de oorzaak is van jouw stressklachten, wat de in standhoudende factoren zijn en zoeken we naar oplossingen.

We kijken bijvoorbeeld naar:

  • Hoe is de balans werk- en privé? Is er ruimte om te ontspannen of sta je altijd “aan”?
  • Welke stressoren zijn er in jouw leven? Bijvoorbeeld een nieuwe baan, een leidinggevende waar je je niet prettig bij voelt, de verbouwing van een huis, de geboorte van een kind?
  • Welke coping strategieën zet jij in? Hoe ga jij met problemen om?  Kun je nee zeggen, vermijd je confrontaties of ga je heel veel snoepen?
  • Kan je grenzen stellen?
  • Wat is het effect van jouw spanningsklachten op jouw lichamelijk welzijn?
  • Heb je de neiging tot perfectionisme? Stel je zulke hoge eisen aan jezelf dat deze je opbreken?

Je leert te begrijpen welke factoren hebben bijgedragen aan jouw burn-out. We gaan ook op zoek naar jouw krachtbronnen, hoe je die in kan zetten.  Je leert je grenzen te stellen en te bewaken.  En je leert meer aandacht te hebben voor ontspanning, door bijvoorbeeld het beoefenen van mindfulness.

Een voorbeeld hoe we stapsgewijs jouw stress/burn-out aanpakken.