Enkele weken geleden schreef ik een stukje over assertiviteit, waar ik hele leuke reacties op kreeg van collega’s en vrienden. Iedereen vindt het zo herkenbaar: je wilt iets niet of juist wel en toch zeg je dat niet tegen een ander. Hoe komt dat toch? En… kan je het veranderen?

Ik ben ervan overtuigd dat als je je meer bewust wordt jouw gedachten en daarmee samenhangend je gevoel en gedrag, je dingen kan veranderen.

Gedachten zoals hieronder bepalen je gedrag:

  • Ze zullen me wel een egoïst vinden, dat ik nu niet help met….. of mee ga naar…….
  • Als ik zeg dat ik eigenlijk te moe ben en op de bank wil liggen, vinden ze me een watje.
  • Als ik nu nee zeg, dan kost me dat misschien mijn vriendschap, iedereen moet toch altijd op mij kunnen rekenen?

Vaak zijn dit aannames hoe anderen over jou of jouw reactie denken, maar kloppen deze echt?

Enkele tips:

  • Onderzoek eens of jouw gedachten wel realistisch zijn. Zijn jouw gedachte een feit (en kun je ze bewijzen) of is het weerlegbaar? Geloven dat het zo is betekent niet dat het een feit is toch? Heb je ervaren dat als je nee zegt, je vrienden direct afhaken, dan kan je zeggen dat je dus gelijk hebt dat je zo denkt. Maar dan is ook direct de vraag: is er dan wel sprake van een vriendschap???
  • Vraag anderen na wat ze ergens van vinden. We hebben erg de neiging om voor anderen in te vullen. Maar hoe weet je wat iemand denkt? Ze weten toch ook niet wat jij denkt?
  • Bedenk je eens als de ander hetzelfde dilemma zou hebben als jij en hij deelt dit met jou. Wat zou jij dan zeggen? Zou je dan minder positief over die ander denken? Of zou je begrip tonen en het accepteren als een ander een keer nee zegt?

Heb je vragen of zou je wat lessen/een training assertiviteit willen volgen, neem dan contact op of kijk op mijn website www.psychologiepraktijk-pit.nl

#assertiviteit #psychologiepraktijkpit #coaching #counseling #stress #zelfvertrouwen