Vind jij het ook zo lastig om knopen door te hakken, beslissingen te nemen en het oude achter je te laten? Ik wel! Want veranderen vraagt lef, doorzettingsvermogen en gooit zekerheden op zijn kop.

Jaren geleden nam een collega van mij de beslissing om naar een andere provincie te verhuizen, na 20 jaar een andere baan aan te nemen en voor het eerst een huis te kopen. Geweldig vond ik dat: wat een lef en daadkracht. Ergens was ik ook wel jaloers. Hoe kan het toch dat zij dit “zomaar” deed, alles achter zich liet en dat ik dat niet kon. Welke eigenschappen heeft zij, waardoor het lukt? Waarom kijken mensen toch zo graag naar programma’s als “Ik vertrek”, waarin mensen nauwelijks voorbereid een nieuw leven starten met een B&B onder de Spaanse zon?  Waarschijnlijk omdat het ons vaak trekt: uit je huidige leven stappen, met alle problemen die je ervaart en dan een nieuwe frisse start, een tweede kans in je leven. Heerlijk toch? Waarom doen we dat niet allemaal? Misschien omdat we tevreden zijn met wat we hebben. Dan is het prima. Maar als je toch eigenlijk anders wilt?

Het lijkt of er altijd redenen zijn om toch die droom niet na te jagen, toch maar in het vertrouwde te blijven hangen. Of het nu gaat om een andere baan, een andere woonplaats, een andere relatie, we beperken ons vaak door te blijven vasthouden aan het bekende.  Blijkbaar hebben we allerlei gedachten en gevoelens en de daaraan gekoppelde gedragingen die ons het moeilijk maken los te komen van ingeslepen patronen. Interessant om te onderzoeken wat dat is, wat maakt dat jij blijft waar je bent en hoe je je leven hebt ingericht? Wat heb je nodig als je onvrede voelt om dat te veranderen?

Het volgende filmpje werd door een docent van mij getoond tijdens een les over veranderen. We moesten onze eigen “draken” (gedachten die ons belemmeren in onze groei) ontdekken en er mee aan de slag gaan.  Ik vond het een prachtige film! In de film zie je dat onzekerheid over je eigen kunnen en gedachten wat anderen van je denken je ook vaak beperken in  je dromen.

Voor meer informatie klik hier.