De kracht van Mindfulness

Jarenlang liep ik niet, maar rende ik de trap op. Ik liep in hoog tempo door de winkel, in vliegensvlugge stappen door de gangen op mijn werk en vol haast van de auto naar de volgende afspraak. Wat had ik het toch druk!! Door maar nog sneller te lopen, sneller te praten en te typen kon ik nog meer in één uur proppen. Altijd bezig met de volgende activiteit en nooit echt met wat ik aan het doen was.

En toen…. ging ik volledig uit mijn comfortzone: ………..een cursus mindfulness volgen.

GEWELDIG! Wat een inzicht heb ik daar opgedaan. Hoewel ik eerst heel sceptisch was, heeft het mij geholpen meer te ontspannen, meer in het nu te zijn en wat minder in mijn hoofd te zitten.

Uit onderzoeken is al lang bekend dat mindfulness je stress verlaagd, dat je beter slaapt en meer ontspannen bent.

Eén van de pijlers van mindfulness is aandacht hebben voor ..…..Maar hoe kan je nu aandacht hebben als je altijd maar weer vooruitkijkt?

Een van de oefeningen die ik onlangs met een cliënt van mij deed bij een wandelcoaching was puur het vertragen van je bewegingen. Minder snel lopen, het is simpel maar effectief. Mijn cliënt gaf aan dat ze merkte dat haar ademhaling rustiger werd, het lichaam meer ontspannen werd en er rust over haar kwam.

Een revalidant die ik begeleidde in het revalidatiecentrum was van afspraak naar afspraak aan het rennen en ook nog even de mail aan het checken tussendoor. Maar wat leverde dat hoge tempo op? Dat ze een minuut eerder ergens was, dat wel, maar ook dat ze zich heel gejaagd voelde.

Ook zij is mijn advies gaan opvolgen om langzamer te lopen en ze merkte direct de verandering in haar welzijn. Het lichaam en de geest waren minder op weg ergens heen, naar een volgende doel, waardoor ze zich niet meer zo gejaagd voelde.

Het is een simpele verandering van gedrag, dat heel effectief kan zijn.

Ik zou zeggen probeer het eens en ik zou het leuk vinden om te horen of het effect op je heeft.