Verlies en copingstijl.

Iedereen leidt in zijn leven verlies, ik denk daarbij niet alleen aan het overlijden van geliefden, maar aan ook aan andere verliezen op sociaal, psychisch of lichamelijk gebied. Voorbeelden van verlies op sociaal gebied zijn bijvoorbeeld verlies van werk of een scheiding. Maar ook “kleinere” verliezen, zoals zakken voor een examen of je computer die het begeeft en waardoor je alle foto’s kwijt bent, zijn vormen van verlies. Bij verliezen op psychisch gebied kun je bijvoorbeeld denken aan verlies in je geloof/kerk, functieverlies door dementie of teleurstelling in je eigen functioneren als ouder. Lichamelijk verliezen ontstaan door bijvoorbeeld ouderdom, een amputatie, kanker etc.

Verlies, zowel groot als klein, horen bij het leven. Gelukkig hebben we ook geleerd om daar mee om te gaan en staan we niet dagelijks stil bij alles wat we verloren hebben.  Meestal gaan we met een opgewekt gemoed weer verder, hoewel het heel normaal is dat de herinneringen aan het verlorene af en toe weer even terugkomt in onze gedachten.

Of we weer vooruit kunnen heeft uiteraard met de ernst van het verlies te maken, maar ook met de ondersteuning die we uit de omgeving krijgen én met onze eigen coping, d.w.z. de manier waarop je met stressvolle situaties  omgaat. Er zijn meerdere stijlen, zoals piekeren, vermijden, sociale steun zoeken, actief aanpakken etc.  Ieder doet dat op zijn eigen manier, maar niet elke vorm is altijd even effectief. Zo is bijvoorbeeld de copingsstijl “vermijden” tijdelijk misschien handig, maar op den duur niet.

Het is interessant om eens te kijken naar je eigen manier van coping. Wat doe jij als je tegen problemen aanloopt? Zoek je hulp van anderen, vermijd je om er over na te denken, ga je actief aan de slag of verstop je je op de bank met een zak chips voor de t.v. ? Is jouw manier effectief of merk je dat het je vaak niet verder helpt en zou je het liever anders doen?

Voor meer informatie klik hier.

#coachpraktijk-pit #coachpraktijk #coaching #coping #stress #verliesverwerking #rouw