Zeg jij ook vaak JA terwijl je NEE bedoelt?
Je kent het wel: er wordt op het werk gevraagd of jij die presentatie wil doen, de vergadering voor wil zitten of een extra dienst wil draaien. Je denkt NEE, want je komt al om in het werk of vindt het gewoon niet fijn om te doen, maar zegt ja omdat je het lastig vindt een verzoek te weigeren. Ondertussen baal je van jezelf, je moppert tegen collega’s en thuis tegen je partner. Je bent niet assertief geweest, maar je stelt je subassertief op.
Wat is assertiviteit?
Assertief zijn betekent dat je eigen belangen behartigt, zonder die van de ander uit het oog te verliezen. Het gaat erom dat je weet wat voor jou belangrijk is en dat je dit tegen een ander durft te zeggen, zonder je bezwaard te voelen. Je weet waar jouw grenzen liggen en je kan dat op een prettige manier aan een ander aan geven. Je hebt respect voor de mening van de ander en houdt daar rekening mee, zonder jezelf te kort te doen.
Als je onvoldoende voor je eigen wensen op komt, dan vind je de ander blijkbaar belangrijker dan jezelf. Je noemt dit subassertief. Vaak gaat dit gepaard met wat gemopper, want je zegt niet echt wat je zou willen, met alle gevolgen van dien. Als je jezelf wél als middelpunt neemt, maar GEEN rekening met de ander houdt, dan uit zich dit vaak in agressief gedrag. Je leeft je niet in de ander in, je moet kostte wat het kost jouw belang vooropstellen.
Ken je de zegeltjesplakkers? Je denkt dat je een prettige relatie hebt, dat je goed afgestemd bent op elkaar en plots komt er van de ander een hele reeks verwijten over zaken die je niet goed gedaan hebt. Dit zijn vaak mensen die subassertief zijn: ze geven niet aan wat zij graag zouden willen, gaan steeds mee met de ander, omdat ze het belang van de ander voorop stellen. Maar uiteindelijk voelen ze zich ontevreden en onvoldoende gezien. Als het “boekje” met situaties die ze niet fijn vonden dan vol is, komt plots alles eruit en is het voor jou lastig om te weten waar het nu echt om gaat.
Wil je dat anderen rekening met je houden? Dan zal je zelf aan moeten geven wat jouw wensen zijn en waar je grenzen liggen.
Hoe kan je je assertiviteit vergroten? Enkele tips:
- Jouw mening is net zo belangrijk als die van de ander! Je bent niet meer of minder.
- Het is onmogelijk om het iedereen altijd naar de zin te maken.
- Bedenk dat de ander niet kan weten wat jij wil, als je niets zegt. Neem je voor om duidelijker te zijn naar de ander.
- Als je open en eerlijk aangeeft wat jij wil, levert vaak respect op bij de ander.
- Geef aan wat jij ervaart (gebeurtenis), wat de gevolgen zijn voor jou en wat je voelt (emoties die opkomen), wat je wil (resultaat). Bijvoorbeeld: als de muziek aan staat als ik moet werken (gebeurtenis), kan ik me niet goed concentreren en krijg ik mijn werk niet af (gevolg ). Hierdoor word ik onrustig en geïrriteerd (emoties). Zou je de muziek zachter willen zetten, zolang ik nog aan het werk ben?
Volgende keer meer tips!
#assertiviteit #verbindendcommuniceren #psychologiepraktijkpit #counseling #coaching #stress